Wat weten we over de Iraanse "kamikazedrones" die Rusland inzet tegen Oekraïne? "Goedkoop en beangstigend effectief"  (2024)

Dossier Oorlog Rusland-Oekraïne

Wat weten we over de Iraanse "kamikazedrones" die Rusland inzet tegen Oekraïne? "Goedkoop en beangstigend effectief" (1)

Een beeld van een drone net voor inslag in Kiev (AFP, Yasuyoshi Chiba) AFP or licensors

Rusland zou opnieuw zogenoemde "kamikazedrones" ingezet hebben in de oorlog met Oekraïne. De drones zouden afgelopen nacht verschillende doelwitten in de hoofdstad Kiev geraakt hebben, waaronder enkele woningen. Rusland zet de onbemande vliegtuigen steeds vaker in om vanop grote afstanden Oekraïense gronddoelwitten te neutraliseren.Maar hoe kunnen ze ingezet worden in de strijd? En waarom koopt Rusland die drones van Iran?

Lukas Lecluyse

Op 13 september doken de eerste beelden op van de wrakstukken van een Iraanse drone nadat die door het Oekraïense leger neergehaald werd. Het bleek de eerste van vele. De afgelopen weken vonden op verschillende plaatsen in Oekraïne soortgelijke drone-aanvallen plaats. Sinds begin deze week worden die ook vanuit Wit-Rusland gelanceerd. Ook de hoofdstad Kiev wordt nu meer en meer door die "kamikazedrones" in het vizier genomen.Ze kunnen erg precies ingezet worden om gronddoelwitten te raken. Toch zou er ook een keerzijde zijn aan het gebruik van de goedkope "kamikazedrones".

Wat zijn "kamikazedrones"?

Het woord "kamikaze" doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Voor de betekenis ervan moeten we terug naar de Tweede Wereldoorlog, toen Japanse piloten zich met hun vliegtuigen op vijandelijke schepen stortten. Die zelfmoordpiloten werden kamikazepiloten genoemd, naar de goddelijke wind (kamikaze) die vroeger over Japan zou hebben gewaaid. "Kamikazedrones" zijn dus een modernere versie van die zelfmoordpiloten. Ook deze drones vliegen zich te pletter tegen Oekraïense gronddoelwitten. Tegenwoordig komen de piloten van de toestellen niet meer om, want de drones zijn onbemand. De schade daarentegen is minstens even groot.

De drones worden geladen met explosieven en ontploffen bij impact. Het bereik van zo een drone is ongeveer 250 kilometer. Dat maakt van de drones een uiterst effectief wapen. Ze kunnen ook gelanceerd worden vanop de achterkant van een vrachtwagen. Die flexibiliteit maakt de onbemande toestellen extra interessant. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop in aankoop.

BEKIJK - Beelden van een Iraanse Shahed 136 "kamikazedrone" die nu gebruikt wordt door Rusland in Oekraïne:

Wat weten we over de Iraanse "kamikazedrones" die Rusland inzet tegen Oekraïne? "Goedkoop en beangstigend effectief" (2)

Videospeler inladen...

Waarom koopt Rusland Iraanse drones?

Volgens verschillende bronnen zou Rusland honderden onbemande drones aangekocht hebben van Iran. Het is niet onlogisch dat Moskou in Teheran gaat shoppen. De twee landen hebben in het verleden al meermaals nauw samengewerkt op militair vlak.

Het gaat om Shahed-136-aanvalsdrones die ontwikkeld werden door HESA (Iran Aircraft Manufacturing Corporation), maar in Rusland wordt naar de toestellen verwezen als Geran-2. De drone is ongeveer 3,5 meter lang en 2,5 meter breed. Ze worden per vijf afgevuurd vanaf een lanceerrek en kunnen, doordat ze erg laag vliegen, luchtverdediging gemakkelijk ontwijken (al lijkt dat in de praktijk vaak wat minder evident).

Toch kan de Oekraïense luchtafweer, naar eigen zeggen, 60 procent van de drones neerhalen voor ze schade aanrichten. De toestellen vliegen immers niet zo snel en maken een herkenbaar geluid. Daardoor zijn ze gemakkelijk te detecteren. Gemiddeld schieten Oekraïense troepen zes drones per dag neer.

Wat weten we over de Iraanse "kamikazedrones" die Rusland inzet tegen Oekraïne? "Goedkoop en beangstigend effectief" (3)

Het is enigszins opvallend dat Rusland zich tot Iran wendt voor de aankoop van die drones. Je zou verwachten dat een land als Rusland met een uitgebreid leger die zelf heeft. Het feit dat Rusland die moet aankopen, toont aan dat er een nijpend tekort is aan militair materieel. Dat zei de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht Yurii Ihnat op 5 oktober. Het Russisch leger zou zelfs luchtartillerie inzetten om gronddoelwitten te raken. Doordat het Russische kruisrakettenarsenaal uitgeput geraakt en Moskou een gebrek heeft aan technologie, wendt Rusland zich nu tot Iran.

De positie van Iran binnen de internationale gemeenschap is echter niet erg hoog aangeschreven. Dat Moskou nu met Teheran moet samenwerken, toont aan hoe geïsoleerd Rusland is geraakt. Dat bleek al eerder toen de minister van Buitenlandse Zaken tijdens de VN-veiligheidsraad op 23 september het hard te verduren kreeg. De samenwerking met Iran gaat echter ook verder dan enkel militair materieel. Zo zou Rusland binnenkort ook gas naar het land exporteren. Eerder schreef de New York Times ook al dat Rusland voor miljoenen aan raketten en granaten zou kopen van Noord-Korea.

BEKIJK - "Voortdurende aanvallen met onder meer kamikazedrones op de energie-infrastructuur hebben grote gevolgen in Oekraïne":

Wat weten we over de Iraanse "kamikazedrones" die Rusland inzet tegen Oekraïne? "Goedkoop en beangstigend effectief" (4)

Videospeler inladen...

Archiefbeeld van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin AFP or licensors Oorlog Rusland-Oekraïne Rusland koopt voor miljoenen aan Noord-Koreaanse raketten en granaten, volgens Amerikaanse inlichtingendienst di 06 sep 2022 16:13

Ook zouden Iraanse instructeurs die banden hebben met het IRGC (Iraanse Revolutionaire Garde) naar de Krim en de regio rond Cherson overgebracht zijn. Zij zouden het Russische leger lessen geven over hoe ze de 'kamikazedrones' moeten bedienen. De instructeurs zouden direct verantwoordelijk zijn voor de lancering van sommige drones op burgerdoelwitten in Oekraïne. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken blijft de leveringen aan Rusland formeel ontkennen. En daar zouden ze best gelijk in kunnen hebben. Het zou evengoed kunnen dat Iran drones levert aan Wit-Rusland en Syrië en dat zij op hun beurt die doorverkopen aan Rusland.

Maken de drones een verschil in de oorlog?

Rusland maakt steeds vaker gebruik van de "kamikazedrones" in de strijd tegen Oekraïne. Momenteel zijn (de meeste) aanvallen immers erg succesvol. Officieren van het Oekraïense leger noemen de drones "beangstigend effectief". Het is voor Rusland een goed alternatief voor de artillerie-aanvallen. Het feit dat het gaat om een nieuw wapen, maakt een groot deel uit van het succes ervan.

De restanten van een Iraanse drone die eind september uit de lucht werd geschoten boven de Oekraïense havenstad Odessa. Oorlog Rusland-Oekraïne Oekraïne: "Regio rond Kiev aangevallen door drones", president Zelenski herhaalt vraag naar raketschild Update do 13 okt 2022 11:05

In die Iraanse defensie-industrie gaat kwantiteit vaak boven kwaliteit. De keerzijde van de relatief goedkope prijs van de "kamikazedrones" is dus dat de besturingssystemen een hoog mislukkingspercentage hebben. Hoewel de drones relatief nauwkeurig een doelwit kunnen raken, zitten er ook een paar bugs in het systeem. Zo zijn de drones erg gemakkelijk neer te halen. Het Russische leger zou dan ook niet erg tevreden zijn met de aangeschafte apparatuur. Toch werden al heel wat Oekraïense doelwitten op die manier getroffen en is de schade erg groot.

Een groot verschil zullen de drones dus niet maken in de oorlog. Het Oekraïense leger leert snel en heeft al meerdere malen bewezen dat het erg inventief uit de hoek kan komen. Bovendien krijgt het land binnenkort ook een modern luchtafweersysteem uit Duitsland. Dat Rusland nu sterk inzet op het gebruik van de drones lijkt dus eerder een wanhoopsdaad omdat de rest van hun wapenarsenaal uitgeput geraakt. Ze blijven echter wel een slinkse manier om veel materiële schade en menselijk leed te veroorzaken. In die zin zullen de "kamikazedrones" wel een rol blijven spelen in het verdere verloop van de oorlog.

Volgens Frankrijk is de verkoop van drones door Iran een schending van de resolutie van de VN-veiligheidsraad. Die resolutie onderschreef het nucleaire akkoord dat Iran in 2015 sloot met de andere wereldmachten. Rusland heeft zeker 100 "kamikazedrones" aangekocht om in te zetten in de oorlog met Oekraïne. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten is dat de eerste lading van de 2.400 onbemande vliegtuigen die Rusland bij Iran bestelde.

BEKIJK - Professor Marijn Hoijtink (Universiteit Antwerpen) is gespecialiseerd in militaire technologie en geeft uitleg over kamikazedrones in "Laat"

Wat weten we over de Iraanse "kamikazedrones" die Rusland inzet tegen Oekraïne? "Goedkoop en beangstigend effectief" (7)

Videospeler inladen...

Wat weten we over de Iraanse "kamikazedrones" die Rusland inzet tegen Oekraïne? "Goedkoop en beangstigend effectief" (8)

De ravage na een drone-inslag in Bila Tserkva in Oekraïne AFP or licensors

Meest gelezen

  1. Azië Opnieuw vrouw opgeslokt door python in Sulawesi, tweede keer in maand tijd 12:44
  2. COVID-19 Uitzonderlijke coronapiek nu zomer begint: "Weinig aan de hand zolang het omikron is" Update 12:35
  3. Gent Na 5 mislukte pogingen: 'onadopteerbare' hond Bertrand mag voorgoed in dierenasiel Gent blijven 11:48
  4. Mobiliteit Lijnbussen botsen frontaal tegen elkaar in Kieldrecht: "11 gewonden, 2 zijn er erg aan toe" 27 min
  5. Justitie Ook derde moordenaar van agent Kitty Van Nieuwenhuysen is vervroegd vrijgelaten: "Daders hebben nooit sorry gezegd" 14:09
  6. Festivalzomer 2024 Seppe (10) krijgt mondharmonica van Bruce Springsteen en kan zijn ogen niet geloven: "Heel blij" 12:33
  7. Gezondheid Alcoholvrij is vaak toch niet helemaal zonder alcohol: expertisecentrum vraagt duidelijkere regels 12:58
  8. Antwerpen (Stad) Nieuw stuk wandeldijk geopend aan Scheldekaaien in Antwerpen: "De bomen komen er nog aan" 14:40
  9. Frankrijk kiest Meer dan 200 kandidaten Franse parlementsverkiezingen trekken zich terug om absolute meerderheid radicaal-rechts te v... 08:45
  10. Nederland Rechter ziet "geen aanwijzingen" dat Nederlandse 'Iceman' Wim Hof verantwoordelijk is voor verdrinking van meisje van... 12:42
Wat weten we over de Iraanse "kamikazedrones" die Rusland inzet tegen Oekraïne? "Goedkoop en beangstigend effectief"  (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6577

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.